Polischefen avgår i Ecuador

Ecuadors president Rafael Correa fritogs sent i går kväll lokal tid av regeringstrogna trupper från ett sjukhus som i stort sett hela dagen igår varit omringat av upproriska poliser. Stormingen av sjukhuset var blodig, minst två poliser uppges ha dödats och flera har skadats.

– Jag hörde skottlossning, sirener och helikoptrar, och sett det eftersom vi bor så pass högt upp. Nu har det tystnat, säger svenskan Karin Ernehed som befinner sig i Quito.

"Polisen var ute att döda mig", sa president Correa efter att han förts till säkerhet i presidentpalatset. Samtidigt har det nu även meddelats att landets polischef avgår.

Det var nära att gårdagen slutade illa för presidenten. Efter att protester brutit ut bland landets poliser där de bland annat strejkade och brände bildäck begav sig Rafael Corea nämligen själv till den polisstation där protesterna började för att reda ut situationen. Det gick inte så bra. Han möttes av en hop upprörda poliser som skrek förolämpningar, knuffade honom och sedermera använde tårgas mot honom.

En av tårgasgranaterna exploderade nära hans ansikte och han tvingades i stort sett fly in i ett närliggande sjukhus, och där blev han kvar resten av dagen. För de upproriska poliserna omringade sjukhuset och tillät honom inte att lämna det. När regeringstrogna poliser och soldater försökte närma sig sjukhuset, blev även de beskjutna med tårgas.

Men till slut sent igår kväll, lokal tid, stormade 500 regeringslojala armésoldater sjukhuset och fritog presidenten.

Upproriska poliser ockuperade även det nationella parlamentet.

Även vissa militärer i flygvapnet deltog i protesterna och de stängde bland annat ned huvudstaden Quitos internationella flygplats.

Frånvaron av poliser på gatorna ledde även under gårdagskvällen till en kraftigt ökad brottslighet i huvudstaden och andra större städer, bland annat ska flera banker ha rånats.

Men landets polis och militärledning stod hela tiden under oroligheterna bakom presidenten och fördömde protesterna.

Efter att presidenten kommit tillbaka till presidentpalatset höll han ett eldigt tal från palatsets balkong, då beskrev han det hela som ett kuppförsök inspirerat av delar av oppositionen.

Men det är ännu oklart om de upproriska poliserna faktiskt försökte genomföra en statskupp, eller om deras protester endast grundade sig i att de var missnöjda med ett lagförslag som de trodde skulle innebära sämre förmåner och lägre lön.