Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från och med 1 oktober får den som köper ny bostad bara belåna den till 85 procent av värdet. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Stopp för hög belåning på bostäder

Från och med i dag inför bankerna ett bolånetak för köp av bostad. Det innebär att köparen måste ha en egen insats med sig och att man inte längre kan låna upp till nästan hela värdet på bostaden.

– Jag har tittat på tre lägenheter och håller på att lägga bud nu på en. Jag har sparat ihop så att jag klarar det utan att behöva låna allt för mycket, och så är lägenheterna i Luleå inte så himla dyra, säger Christoffer Camgren i Luleå. Han är 23 år och jobbar som snickare.

Det är för att kyla ner en het bostadsmarknad framför allt i storstäderna som bankerna har tvingats införa bolånetaket. Tidigare kunde man låna nästan hela köpesumman upp till marknadsvärdet på bostaden.

Bankernas utlåning till bostadsköp har nått ständigt nya rekordnivåer. Det har varit billigt att låna när Riksbankens ränta har legat nära noll under den globala lågkonjunkturen de senaste två åren. 

Men nu är den på väg upp och från och med i dag, den första oktober, gäller alltså bolånetaket som har införts just för att sakta farten på lånekarusellen.

Men frågan är om det får någon reell effekt på bostadsmarknaden.

– Det här är ju då en begränsning till vilket belopp man får pantsätta sin bostad. Då har man sagt att man inte går belåna bostaden mer än till 85 procent av bostadens värde. Tidigare har det många gånger varit 90 procent, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea.

– Nu kommer ju bankerna att erbjuda lösningar för de sista fem procenten men då inte med bostaden som pant. Men det är klart att det kan ställa större krav på kontantinsats och återbetalningsförmågan, och det kan naturligtvis vara svårt för många unga att klara det, säger Gabrielsson.

Hon anser dock att det finns ett annat problem som är större för de unga. 

– Å andra sidan ser jag att bekymret egentligen är att det inte finns hyresrätter för de unga. För det är ändå så, särskilt i storstäderna, att det är ändå inte möjligt att försöka köpa sin första bostad med dagens prisläge.

Så om man fokuserar på ungas inträde på bostadsmarknaden och kopplar det till bolånetaket så finns det fler nyanser?

– Jag tycker det. Visst kan det vara så att det kan göra det hela besvärligare för dem som har möjlighet att köpa sin första bostad. Men för väldigt många är inte det ett alternativ, utan det man behöver är hyresrätter, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".