Polisrevolt

Omvärlden stöder Ecuadors president

Det har varit mycket dramatiskt i Ecuador under natten. Ordningen tycks nu vara någorlunda återställd i Ecuadors huvudstad Quito efter en våldsam och förvirrad natt. President Rafael Correa är tillbaka i presidentpalatset sedan upproriska poliser hållit honom instängd praktiskt taget hela natten på ett sjukhus.

Först när armétrupper stormade sjukhuset sent på kvällen, lokal tid, kunde Rafael Correa återvända till presidentpalatset.

Då hade upproriska poliser hållit det sjukhus där han sökt skydd omringat under praktiskt taget hela dagen och hindrat honom från att komma ut. När Correas anhängare försökte ta sig dit besköt polisen dem med tårgas.

Det hela hade sin upprinnelse i en ny lag som polisen tolkat som att dom skulle förlora flera privilegier - enligt presidenten rör det sig om misstolkning orsakat av pressen lögnaktiga skriverier. Lagen har dessutom inte ens trätt i kraft.

Men mycket tydde på att det rörde sig om något mer än en facklig missnöjesprotest från polisens sida. För samtidigt som polisen byggde barrikader och brände bildäck på gatorna, så stängde soldater från flygvapnet flygplatsen i Quito och på en del andra platser i landet.

När Rafael Correa personligen åkte till den centrala polisförläggningen i Quito för att få ett slut på protesterna, så möttes han av ilskna rop, vattenkaskader och så småningom tårgas - en tårgasbomb exploderade strax intill hans ansikte och han tvingades mer eller mindre fly in på sjukuset, där han sen tillbringade resten av dagen.

Correa själv beskrev det hela som ett kuppförsök inspirerat av delar av oppositionen.

När anhängare till poliserna stormade en statlig TV-station och krävde att få komma till tals stärktes den misstanken.

Men både den högsta militär- och polisledningen gav hela tiden Correa sitt stöd.

Alla latinamerikanska länder har fördömt kuppförsöket och har kallat till ett krismöte i Buenos Aires i dag.

Men även om polisernas våldsamma protest, eller om det nu var ett kuppförsök, kom som en överraskning, så har det i flera månader rått ett spänt politiskt läge i Ecuador.

Parlamentet har varit praktiskt taget paralyserat, sen det uppstått djupa sprickor inom Rafaels Correas eget parti Alianza Pais.

Många sektorer som tidigare stödde honom anklagar honom nu för att tvinga igenom sina förslag utan att lyssna på argument.

Det har bland annat lett till att den stora indianorganisationen Conaie, som visserligen tog avstånd från upproret eller kuppförsöket, ändå beskrev det som att Correa nu får skörda vad han sått.

Ecuador är ökänt för politisk instabilitet, och våldsamheterna på torsdagen visar att det inte har blivit mycket bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista