Forskare: Norge drev upp elpriset

Det norska elnätsbolaget Statnetts agerande i vintras bör prövas rättsligt, säger två forskare. När det svenska elpriset översteg tio kronor per kilowattimme pendlade det i södra Norge mellan 40 öre och 1:60 kronor.

Medan svensk industri tvingades minska sin produktion var Osloområdet välförsörjt med billig el, skriver elmarknadsforskarna Sven-Olof Fridolfsson och Thomas Tangerås i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

Energimarknadsinspektionen har granskat vad som hände den svenska elförsörjningen. En rapport på fredagen visar att priset i Sverige inte skulle ha överstigit 2:80 utan begränsning av elexporten från Norge, skriver Fridolfsson och Tangerås.

Inspektionen ger det norska nätbolaget Statnett ansvaret för detta. Forskarna anser att EU-kommissionen bör pröva rättsligt om Statnetts agerande är förenligt med EU:s konkurrenslag.

"Rapporten pekar på flaskhalsar i det högspända stamnätet mellan södra Norge och Sverige som en bidragande orsak till de extrema elpriserna i Sverige".

Statnett skapade enligt rapporten "dessa flaskhalsar genom att medvetet begränsa överföringskapaciteten i den så kallade Hasleförbindelsen som knyter ihop södra Norge och Sverige. Den 8 januari stängdes förbindelsen till och med helt och hållet".

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".