Amerikanska soldater i Kandahar, Afghanistan. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto Brennan Linsley/Scanpix.

Makabra detaljer kring anklagelser mot soldater

I USA börjar det nu komma fram allt fler makabra detaljer i utredningen mot de soldater som anklagas för att ha mördat oskyldiga civila i Afganistan. Tolv amerikanska soldater är misstänkta för en rad brott, bland annat för att skändat mordoffrens kroppar.

Det är militärens egen utredning som tyder på att amerikanska soldater vid en militärbas i Afghanistan, vid minst tre tillfällen har dödat afghanska civila helt utan synbar anledning.

Morden ska ha skett i Kandahar-provinsen i Afghanistan mellan januari och maj i år. Soldaterna misstänks för att ha valt ut sina offer på måfå. Vid ett tillfälle såg de en obeväpnad afghansk man som satt vid vägkanten, de stannade sitt fordon och sköt ihjäl honom, säger en av soldaterna i ett bandat vittnesmål, som nu återges av flera amerikanska medier:

– Var mannen beväpnad, var han farlig? frågar militärens förhörsledare.

– Nej, svarar soldaten, han utgjorde inget hot, inte på något sätt.

De amerikanska militärerna misstänks också för att ha skändat sina offer genom att skära av fingrar eller dra ut tänder från de döda. Den huvudmisstänkte amerikanen anklagas för att ha sparat två avskurna fingrar i en tom vattenflaska, som en sorts makaber krigstrofé.

Enligt utredningen har några av soldaterna också dokumenterat dödandet genom att ta foton. Bilderna har inte publicerats, men rapporterna om dom har fått många att dra paralleller till den ökända Abu-Ghraib-skandalen i Irak 2004, då amerikanska soldater torterade irakier och poserade med sina offer framför kameran.

Sammanlagt är det tolv soldater som är misstänkta för brott, fem av dem för mord, övriga bland anant för att ha försökt förhindra utredningen. Samtliga nekar till anklagelserna.

Den här veckan inleddes förhören i en militärdomstol i delstaten Washington, som sen ska avgöra om de misstänkta ska ställas inför krigsrätt.

Försvarsdepartementet Pentagon betonar att utredningen kring de påstådda morden i Afghanistan inte är klar. Men om anklagelserna visar sig stämma så kommer det bli en tung belastning för amerikansk militär och för USA:s ställning i Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".