Arkelsten tar över efter Schlingmann

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann avgår och kommer att få nya uppgifter när statsminister Fredrik Reinfeldt ombildar sin regering. Ny partisekreterare blir Sofia Arkelsten.

Per Schlingmann är en av huvudpersonerna bakom de nya Moderaterna. I dag vill förstås alla veta vad han ska göra i stället. Men om det är han minst sagt hemlighetsfull.

– Vi kommer inom kort att återkomma till både varför jag gör detta och vad jag ska göra, säger han.

Statsministern sa i dag att det var du som ville sluta.

– Det stämmer, det var på eget initiativ.

Men du kan inte bli statsråd eftersom du inte har varit svensk medborgare tillräckligt länge.

– Det är alldeles korrekt.

Vad ska du göra då?

– Det kommer vi att återkomma till.

Per Schlingmann är visserligen född i Borås, men hans pappa var tysk och det är därför han fram till för ett par år sen var tysk och inte svensk medborgare.

Enligt grundlagen ska man ha varit svensk medborgare i minst tio år, innan man får bli minister.

Det måste alltså bli någon annan tjänst, nära statsminister Fredrik Reinfeldt.

Han var i dag noga med att betona hur viktig Per Schlingmann är för Moderaterna, men även han är hemlighetsfull om vilken roll Schlingmann ska ha framöver.

– Alla som har följt Moderaternas utveckling vet att han har varit helt central och att jag har ett mycket stort förtroende för honom. Men vi har också i det här läget haft ett valresultat att ta in och att både diskutera hur regeringen ska formeras, hur riksdagsarbetet ska skötas och hur Moderaternas vidare utveckling ska se ut mot 2014. Vi har funnit att det nu var ett bra läge att skifta till ett nytt, delat ledarskap för Moderaterna, säger Fredrik Reinfeldt.

Ny partisekreterare blir Sofia Arkelsten som i dag är moderaternas klimat- och miljöpolitiska talesperson.

Dessutom tillsätts en biträdande partisekreterare, som enligt Reinfeldt behövs nu när partiet vuxit sig så stort i valet. Hon heter Gunilla Sjöberg och har arbetat för Moderaterna i över 20 år med bland annat opinionsanalys.

Men den som kommer att ha det utåtriktade arbetet är alltså 33-åriga Sofia Arkelsten från Hässelby i Stockholm.

Hon säger att hon och Fredrik Reinfeldt är överens om vilken inriktning hon ska ha i sitt nya jobb.

– Vi delar den uppfattningen att klimatfrågorna, energifrågorna är det absolut viktigaste, tillsammans med jobben, och det är de frågor som jag har arbetat med, säger Sofia Arkelsten.

Ska du fortsätta med det som partisekreterare?

– Det är naturligtvis min förhoppning. Det är det som jag är bra på. Jag är bra på den sakpolitiken och kommer att ta med det in i den nya rollen, säger Sofia Arkelsten.