Akademiska sjukhuset anmälda

Akademiska sjukhuset låter läkare jobba mer än 200 timmar övertid trots att facket har sagt nej till dispens. Nu anmäls sjukhuset till Arbetsdomstolen. Vid en fällande dom kan straffet bli 1,2 miljoner kronor i böter.

Akademiska sjukhuset i Uppsala gick i höstas ut med beskedet att man hade för avsikt att minska antalet läkare med 100 personer. Av den anledningen beslutade läkarnas fackförbund, Upplands allmänna läkarförening, att säga nej till dispens för övertid. Trots det har sjukhuset låtit ett 30-tal läkare bryta mot arbetstidslagen och jobba mer än de 200 timmer som gäller som övertidsgräns, skriver Upsala Nya Tidning.

Med dispens kan läkare jobba upp till 416 övertidstimmar därefter hade det varit stopp. Men statistik visar att sex läkare vid sjukhuset jobbat mer än 416 övertidstimmar. En läkare på röntgencentrum har jobbat 599 övertidstimmar. Det motsvarar en veckoarbetstid på drygt 50 timmar i veckan året runt.

-Det är anmärkningsvärt att sjukhuset måste utnyttja folk mer än vad arbetstidslagen tillåter och samtidigt säger att man ska kunna minska läkarbemanningen, säger Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening, till Upsala Nya Tidning.

Facket ska nu anmäla arbetsgivaren till Arbetsdomstolen (AD). Vid en fällande dom kan landstinget få böta 380 kronor för varje övertidstimme som inte varit godkänd av facket. Totalt kan det handla om 1,2 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".