Uppsving för bilförsäljningen

Bilförsäljningen i Sverige ökade kraftigt i september, visar dagens siffror från branschorganisationen Bil Sweden. Även lastbilsförsäljningen ökade markant.

Ökningen blev hela 34,7 procent eller 25 912 fler nya personbilar i september jämfört med samma månad förra året. Personbilsregistreringarna i september är de näst högsta för en septembermånad under de 30 senaste åren.

Och svenskarna köper allt fler dieseldrivna bilar. Hittills i år utgörs 49 procent av nyregistreringarna av dieselbilar, medan bensinbilarna når upp till 35 procent. Även lastbilsregistreringarna gick upp kraftigt, med 45,4 procent till 4 300.

Bra fart alltså i fordonsbranschen men inte för alla. För numera kinesiskägda Volvo PV är septemberlistan en lite mer dämpad läsning. Visserligen toppas listan som vanligt av Volvo V70, men tvåan och trean är från Volkswagen som har tre bilar på tio-i-topp medan Volvo bara har två.

Och den mindre glada bilden för Volvo förstärks av att Volkswagenkoncernen för andra månaden i rad är störst på marknaden i Sverige, och gapet ökade från förra månaden.

För Saabs del syns en liten uppgång för gamla 9-3:an som ökade försäljningen med 158 procent, från 300 till 800, i september, men hamnar ändå bara på tionde plats mätt på hela året.

Nya 9-5:an ligger på 37:e plats med 221 sålda bilar i september, upp 19 procent, och någon storsäljare är den inte ännu. Den är fortfarande efter BMW 5-serien, upp 79 procent, och Audi A6, upp 51 procent, som av Saab har pekats ut som närmaste konkurrenter. Å andra sidan säljer 9-5:an mer än Volvos numera rätt gamla S80.

– Det kommer att komma ut många 9-5:or under hösten, säger Magnus Hansson, som är Sverigechef hos Saab i Trollhättan.

Vad har målet varit för september för 9-5:an?

– Registreringsmässigt ligger vi i linje med målen, det baserat på produktion och leverans. Och vi kommer att sälja och leverera många fler 9-5:or kommande månader, nu när produktionen är i full fart.