Correa i gasmask räddas från sjukhuset. Foto: Dolores Ochoa/Scanpix

Lugnet återvänder till Ecuador

I Ecuador har nu läget lugnat ner sig sedan president Rafael Correa fritagits från det sjukhus där han tvingades gömma sig från upproriska, aggressiva poliser, som omringade sjukhuset.

Den kuppliknande händelsen har fördömts av omvärlden och betecknas som mycket allvarlig, säger Jonas Lovén, ministerråd på UD:s Amerikaenhet.

– Det är väldigt allvarligt och drastiskt att en grupp inom polisen med våld tvingar och kidnappar landets president, säger han.

Uppretade, vansinniga poliser hällde ut bensin på marken och tände på, bildäck sattes i brand och förolämpningarna haglade.

Oroligheterna började när presidenten besökte en polisstation där de anställda gått ut i strejk och våldsamt markerat sitt missnöje mot vad de anser är försämrade anställningsvillkor.

– Vill ni döda presidenten, här är jag, döda mig om om ni inte är nöjda, döda mig om ni är modiga, sa president Correa.

Men någon lugnande inverkan hade han inte. I stället blev hans besök den tändande gnistan. Rasande poliser knuffade presidenten, skrek förolämpningar åt honom och använde tårgas.

President Correa flydde till ett sjukhus, som poliserna snabbt omringade. Oroligheterna spred sig också till andra städer. Inte förrän armésoldater sattes in kunde presidenten fritas, genom en våldsam stormning av sjukhuset, där flera upproriska poliser dödades.

Just att armésoldaterna är på presidentens sida har stor betydelse, tror Jonas Lovén på UD.

– Det var säkert avgörande. Armén har traditionellt en stark ställning i Ecuador och när den sluter upp bakom den demokratiskt valde presidenten så var det säkert helt avgörande, säger han.

Frågan är om det var ett regelrätt kuppförsök, med stöd från inhemska högerkrafter, något som har antytts, eller om det var en arbetsfråga, en facklig protest som gick över styr.

– Det är klart att det utlöser sådana spekulationer när polisen gör någonting så drastiskt, men så här dagen efter när det är natt i Ecuador går det inte att dra någon slutsats åt det hållet, säger Jonas Loven, ministerråd på UD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".