EU-stöd till norra Cypern skyndas fram

EU har anslagit två miljarder kronor till den fattiga norra turkiska delen av Cypern. Under veckan kommer hela EU:s stödpaket att utformas i Bryssel medan den grekcypriotiska regeringen bara kan titta på.

EU:s utrikesministrar har gett EU-kommissionen i uppdrag att uforma förslaget som väntas skyndas fram under veckan före 1 maj när den grekcypriotiska delen blir EU-medlem och kan ha ett ord med i laget.

Grekcyprioterna välkomnar EU-stöd
Själva har grekcyprioterna välkomnat EU:s regionalstöd till turkcyprioterna och föreslår lättnader i handeln mellan öns båda sidor. Däremot kan det vara ett problem för den grek-cypriotiska regeringen om norra Cyperns flygplatser och hamnar legaliseras.

Landningsrättigheter för internationellt flyg kan ses som ett förebud om ett slags erkännande av den olagliga utbrytar-staten även om EU:s utrikesministrar underströk att hjälpen inte betyder att norra Cypern erkänns som stat.

Turkcyprioternas populäre premiärminister Mehmed Ali Talad är i Bryssel på tisdagen för att plädera för att EU:s handelshinder mot norra Cypern ska hävas.

Räknar med större marknad
Odlarna av citrusfrukter där räknar med att få flera gånger så mycket betalt för sina varor om de kan säljas på världs-marknaden och inte bara till Turkiet.

Premiärminister Talat har också skrivit till EU:s ordförande-skap och begärt att grekcyprioternas medlemskap upphävs så länge som Cypernfrågan inte är löst.

Titti Nylander, Nicosia
titti.nylander@sr.se