I Ljusnarsberg har åtta procent av invånarna skulder hos Kronofogden. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Ljusnarsberg har flest skuldsatta

Ljusnarsbergs kommun i Örebro län är den kommun som har flest skuldsatta invånare i Sverige. Av kommunens drygt 5 000 invånare har närmare åtta procent en skuld hos Kronofogden.

I landet i stort har ungefär fyra procent av Sveriges invånare en skuld hos Kronofogden. Men i Ljusnarsberg, en kommun åtta mil norr om Örebro med drygt 5 000 invånare, där är andelen invånare som är skuldsatta så hög som åtta procent.

– Det här är en kommun som under en överskådlig tid haft problematik med arbetslöshet och ganska dåliga sjuktal. Det sätter naturligtvis spår i ekonomin och kan få till följd att människor inte kan betala lån eller elräkningen, säger Ingemar Javinder, socialdemokrat och ordförande för det sociala utskottet i kommunen, till TT.

I våras besökte Kronofogden, tillsammans med Konsumentverket, Ljusnarsberg och några andra kommuner med hög andel skuldsatta, för att informera om vad som kan göras i förebyggande syfte. Men än så länge har besöket inte lett till några konkreta planer.

– Det är inget glömt område, men vi har bland annat haft ett val emellan, säger han.

Många andra kommuner som har många skuldsatta ligger i Skåne och Värmland.

– Vi vet inte riktigt varför det är så, det kan bero på arbetslöshet, säger Anna-Karin Lindahl som arbetar med förebyggande åtgärder hos Kronofogden.

Bland de kommuner som har minst antal invånare med en skuld hos Kronofogden återfinns exempelvis Lomma och Danderyd där ungefär en procent hos kommuninvånarna är registrerade.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".