Walmarts har lagt bud på sydafrikanska Massmart. Foto: Lisa Poole/Scanpix.

Walmart vill köpa sydafrikansk affärskedja

Världens största detaljhandelskedja, amerikanska Walmart, har lagt ett bud på en av Sydafrikas största affärskedjor. Med köpet vill den amerikanska kedjan få in en fot på en av de sista tillväxtmarknaderna.

4 miljarder dollar har Walmart i veckan erbjudit sydafrikanska Massmart, vars aktie steg med 11 procent när överläggningarna blev kända.

Med en svag hemmamarknad i USA efter den globala ekonomiska krisen, satsar Walmart på att växa internationellt, inte minst på tillväxtmarknader runt om i världen.

Med ett köp av Massmart skulle världens största detaljhandelsföretag få en ordentlig del av marknaden i Sydafrika, och också en bra start för expansion ut över den afrikanska kontinenten.

Massmart har redan butiker i 13 länder utanför Sydafrika. Däribland Nigeria, Afrikas folkrikaste land som spås gå om Sydafrika som kontinentens största ekonomi.

Om köpet blir av är Walmart den första stora detaljhandelskedjan som köper in sig i Sydafrika, och det skulle mycket väl kunna bli startskottet för flera liknande affärer, säger flera analytiker som kommenterar budet.

Med en miljard människor och ett mycket lite utbyggt nät av affärskedjor, är Afrika en av de sista tillväxtmarknaderna att sikta in sig på.

Med en hög tillväxt i många länder över kontinenten de senaste tio åren och en växande medelklass finns det en potential som hittills bara de afrikanska investerarna i framför allt Sydafrika och Kenya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".