Svensk säkerhet lönsamt i Brasilien

På söndag är det presidentval i Brasilien. Oavsett vem som vinner, blir en av huvuduppgifterna att ta itu med den bristande säkerheten i landet. Ett av de ledande företagen i Brasiliens säkerhetsbransch är svenskt.

– De närmaste åren kommer nätverksövervakningssystemen att växa med åtminstone 50 procent, säger Alessandra Faria.

Hon är chef för det svenska företaget Axis, som säljer övervakningssystem. De öppnade kontor här i Brasiliens industriella huvudstad São Paolo 2007 och verksamheten har växt stadigt sedan dess.

Brasilien är i dag världens tredje mest populära land för internationella direktplaceringar. Här finns till exempel redan över 200 svenska företag. Bara i São Paolo sysselsätter svenska företag omkring 50  000 personer.

Men för de flesta företag är säkerheten ett problem. Och inte bara för företag förresten. En av oppositionens huvudkandidater till söndagens presidentval har lovat att om han blir president, ska han skapa ett särskilt säkerhetsdepartement.

De flesta brasilianare pekar nämligen just ut den höga brottsligheten och den bristande säkerheten som ett av de viktigaste problemen att ta itu med.

Dessutom står Brasilien inför två av sina största stunder: Arrangemanget av fotbolls-VM år 2014 och Olympiska spelen 2016. Och en av de stora invändningarna från dem som är tveksamma till valet av Brasilien som arrangör är just säkerhetsproblemen.

Det innebär, säger Alessandra Faria, att det för Axis del inte spelar så stor roll vem som vinner helgens presidentval.

– Säkerheten kommer att behövas, oavsett vilken regering som kommer till makten, säger Alessandra Faria.