Lettland sätter fokus på de ryskspråkiga

I Lettland, ett av de nya EU-länderna, inleder regeringen på tisdagen en kampanj i frågan om den stora ryskspråkiga minoritetens situation. Det är den fråga som väckt mest uppmärksamhet internationellt och nu vill regeringen ta krafttag för att förbättra läget.

– Vi har synats mer än nåt annat land i världen, säger Lettlands integrationsminister Nils Muizniek, med något som liknar ett leende eller om det är en suck.

EU, den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, Europarådet, Nato, Baltiska rådet, journalister, alla har de granskat de ryskspråkigas belägenhet.

Av de kring 700 000 ryskspråkiga i Lettland, som totalt har en bit över 2 miljoner invånare, är mer än hälften ännu statslösa. Alla barn som föds i Lettland borde automatiskt bli medborgare, menar många ryssar. Även en del internationella observatörer har varit kritiska.

Reform väcker protester
Samtidigt genomförs nu en språkreform i Lettlands ryskspråkiga gymnasier, där lettiskan blir dominerande undervisningsspråk. Den reformen har lett till protester och demonstrationer.

Men enligt Nils Muizniek kommer uppståndelsen att gå över.

– En stor del av de statlösa har velat vänta och se vart Lettland är på väg. Nu är EU verklighet och EU har godkänt vår minoritetspolitik.

Fler söker medborgarskap
Senaste månaden har antalet ansökningar om medborgarskap fördubblats. Ingen får automatiskt medborgarskap, men föräldrar till statslösa barn behöver bara fylla i en enkel anmälan för sina barn så blir de medborgare. På tisdagen startar en ordentlig brevkampanj hem till alla sådana föräldrar i hopp om att de gör nåt åt saken, säger Nils Muizniek.

Med anledning av all internationell uppmärksamhet kring Lettlands ryssar säger minister Muizniek att det inte finns något etniskt våld i Lettland.

– Sånt är vanligare på gatorna i Stockholm och Berlin och London.

Bengt Lindroth, Riga
bengt.lindroth@sr.se

Hör mer om Riga i P1 Studio Ett, klockan 16.05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".