Scania flaggar för nyanställningar

Året har börjat bättre än väntat för lastbilstillverkaren Scania visade det sig när första delårssiffror presenterades på tisdagen. Vinsten ökade med 15 procent och vd, Leif Östling, talar om eventuella nyanställningar vid årets slut.

– Det är väl en normal konjunkturuppgång som vi är inne i efter en rätt kraftig nedgång under de senaste åren.

Vad betyder det för Scanias del. Handlar det om nyanställningar på sikt?

– Ja, det kan det ju alltid göra. Just för närvarande kan vi inte se något större behov av nyanställningar men vi får väl se tiden an. Kanske mot slutet av året.

Vad är det som driver utvecklingen?

– När det har gått dåligt ett antal år så kommer man till ett läge där man måste börja ersätta sina grejer. Då börjar man efterfråga nya produkter och det ena triggar det andra, säger Scanias vd, Leif Östling.

Scania är ännu ett i raden av storföretag som det går bättre än väntat för. Ericsson och Volvo i förra veckan, Scania nu. Fler lär följa. Det tycks vara på väg upp igen efter konjunktursvackan.

Fler leveranser framgent
För Scanias del blev vinsten 15 procent högre än förra årets första kvartal. Upp från 1,1--1,3 miljarder kronor. 12 441 lastbilar och bussar har levererats första kvartalet i år. Orderböckerna skvallrar om ännu fler leveranser längre fram.

Det goda resultatet beror bland annat på att de östeuropeiska länderna börjar köpa fordon, inte nya men bättre begagnade, vilket i sin tur ökar nyförsäljningen i Västeuropa.

Bra på begagnatmarknaden
Flödet av begagnade produkter österut består en lång tid framöver, tror Leif Östling.

– De som vi har använt och skrivit ner efter fem--sex års användning, de är väldigt bra och väsentligt mycket bättre än vad man har själva och det är det som styr den här handeln.

Ser du något negativt i det?

– Absolut ingenting. Det är ju väldigt bra att vi kan använda de produkter vi producerar kanske fem år längre än vad vi brukar göra i Västeuropa, säger Scanias vd, Leif Östling.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista