1 av 2
Demonstranter i Buenos Aires fördömer kuppen i Ecuador. Foto: Eduardo Di Baia/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik
Ecuador

Kuppförsöket fördöms runt om i världen

I Latinamerika har gårdagens förmodade kuppförsök i Ecuador fördömts i skarpa ordalag av presidenter och statschefer. Vid ett möte under morgontimmarna lokal tid i Buenos Aires i Argentina ställdes kravet att de skyldiga ska straffas.

"Vi fördömer kuppförsöket och kidnappningen av president Rafel Correa", heter det i ett uttalande från de sydamerikanska nationernas förbund.

Länderna enades om att skicka sina utrikesministrar till Quito i Ecuador för att visa sitt stöd för president Correa.

De varnar också för att nya kuppförsök kommer att få konsekvenser, till exempel kommer alla gränser mot Ecuador att stängas och alla energileveranser avbrytas.

Hela Latinamerika, liksom USA och EU har fördömt det som Ecuador betecknar som ett kuppförsök.

– Det här var ett kuppförsök som misslyckades. Nu är vi starkare, mer bestämda och mer enade än någonsin tidigare, sa president Correa själv när lugnet åter lagt sig.

Dagen efter de dramatiska händelserna sa presidenten att det kommer att ske en rejäl upprensning inom polisen och att de skyldiga inte ens kan drömma om nåd.

Det var när presidenten försökte lugna poliser som vilt protesterade mot löneförsämringar som allt började. Uppretade poliser knuffade, hällde vatten och sköt tårgas mot honom.

--Vill ni döda presidenten, här är jag, döda mig om om ni inte är nöjda, döda mig om ni är modiga, sa presidenten samtidigt som han yvigt gestikulerande slet i sin skjorta.

Han tvingades till slut fly till ett sjukhus där poliserna höll honom instängd i tolv timmar.

Först sedan 500 soldater kommit till platsen kunde presidenten fritas under kraftig skottlossning. Presidenten mottogs sedan som en hjälte av tusentals människor utanför presidentpalatset.

Men det var inte bara i Quito som poliser försökte ta kontroll. Också i flera andra städer stängde poliser av vägar och tvingade skolor och butiker att stänga.

Ecuadors inrikesminister har anklagat landets förre president Lucio Guiterrez för att ligga bakom kuppförsöket, men han tillbakavisar anklagelserna som fullständigt bisarra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".