Ekots inrikespolitiska kommentator, Inger Arenander.
Kommentar

"Rödgröna vill syna alliansens oberoende av SD"

KOMMENTAR: De rödgrönas beslut att lansera en motkandidat som talman, innebär att de vill syna och synliggöra alliansens besked om att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna - även om det kan slå tillbaka på oppositionen själv och även om det kommer att ge Sverigedemokrater en möjlighet att fälla avgörandet om vem som ska bli talman i den svenska Riksdagen.

Oppositionen protesterar också mot statsministerns nej till att låta talmansposten gå till det största partiet i Riksdagen, så som Socialdemokraterna tycker att det ska vara.

För det tredje ska de rödgröna understryka att de inte rättar sig efter Sverigedemokraterna, som ställt krav om att få tredje vice talmansposten.

Att en rödgrön talmanskandidat, om han väljs, också kan komma att väljas med stöd av Sverigedemokraters röster, avfärdar socialdemokraternas Mona Sahlin i dag med att hon inte kan lägga ner all opposition för att Sverige fått en minoritetsregering.

Sverigedemokraterna kommer inte att få någon vice talman och frågan är hur de agerar då i den slutna omröstningen på måndag.

De kan välja att ändå släppa fram moderaten Per Westerberg genom att lägga ner sina röster.

De kan välja att rösta för socialdemokraten Kent Härstedt som då väljs med stöd från Sverigedemokrater, trots allt som sagts före valet.

Oppositionen är uppenbarligen beredd att ta den risken, vägd mot beslutsamheten att visa Fredrik Reinfeldt att oppositionen kommer att opponera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".