Folksam investerar i dansk bank

Många danska banker riskerar att gå omkull. Det har inte hindrat Folksam, som tidigare investerat stort i Swedbank, att under brinnande bankkris investera stort i danska FIH Ehrvervsbank.

Folksams vd Anders Sundström, räknar med att det ändå är en bra affär.

– Vi fick en fråga från de tunga investerarna i Danmark om vi ville delta i den här investeringen. Vi har ägnat rätt mycket tid för att titta på det tillsammans med dem och enskilt för oss själva och kommit fram till att det här är en bra investering för oss under ett medellångt perspektiv, säger han.

Hur kan du vara säker på att det inte är ett riktigt råttbo som ni har hamnat i?

– Vi har ju gjort den här investeringen tillsammans med några andra och vi har gjort det på villkor som vi tillsammans bedömer som väldigt förmånliga.

Nästan 20 procent i en av Danmarks största banker är en miljardinvestering, men Anders Sundström räknar ändå med en bra avkastning när posten så småningom säljs.

FIH är en ren kapitalplacering för Folksam, till skillnad från ägandet i Swedbank, där det finns ett intimt samarbete samtidigt som Folksamsfären är bankens största ägare.

Folksam började köpa Swedbankaktier för två år sedan och enligt Anders Sundström har det fram till i dag inneburit realiserade och orealiserade vinster på sju miljarder kronor.

Under de senaste tre månaderna har Swedbankaktien gått upp med nästan 30 procent.

I somras kom det fram att investeringsfonden Cevian, med finansmannen Christer Gardell, gått in som storägare i banken och all uppmärksamhet kring det tycks ha spelat Folksam i händerna.

– Hittills har Cevian skapat väldigt mycket publicitet runt Swedbankaktien och den aktien har också stigit i värde så man kan säga att de som hittills har haft mest glädje av Cevians intåg är ju Folksams kunder, säger vd Anders Sundström.