Terrordåd som dödade norrman var känt i förväg

Norges utrikesminister och hans delegation hamnade mitt i en terrorattack på ett hotell i Kabul 2008. En norsk journalist med på resan dog. I dag kommer avslöjanden i Norge om att det fanns underrättelserapporter från Afghanistan som i förväg beskrev en konkret terrorplan mot hotellet.

Hotell Serena i Kabul attackerades av terrorister 2008. Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre på besök flydde till en källare.

Norska journalister fick följa med på ministerns resa. En tidningsreporter sköts till döds av terroristerna.

Norska NRK har nu tagit del av 15 000 wikileaks-dokument med underrättelsematerial och berättar att ISAF-styrkan hade rapporter om konkreta terrorplaner mot hotellet tre månader i förväg. Planen gick ut på att självmordsbombare utklädda till poliser skulle ta sig in i hotellet, skjuta sig fram och sen spränga sig själva, mycket likt det som hände.

Det här är chockerande uppgifter för många. Ellen Hofsvang, änka till den journalist som dödades, reagerar starkt när hon nu läser terrorplanen.

– Det är så klart väldigt starkt att sitta och läsa en beskrivning av ett terrorattentat som är så lik det som skedde, säger hon.

Tidningen Dagbladet säger nu att redaktionen inte skulle ha skickat iväg reportern om den känt till planen. Och det råder förvirring om vad norska myndigheter med ansvar för att bedöma säkerheten egentligen visste.

UD uppger att många hot fanns mot västliga mål i Kabul och att det valda hotellet ansågs säkrast.

Utrikesminister Jonas Gahr Støre säger att det är första gången han ser rapporten, men räknar med att de ansvariga för säkerheten hade tillgång till den.

– Jag har inte sett texten förrän nu och det är som du säger en väldigt konkret beskrivning. Jag förhåller mig då till att detta var bland det material som de som var ansvariga för säkerheten hade tillgång till, säger Jonas Gahr Støre till NRK.

Men den öppna granskning som gjordes i Norge efter attacken berättar inte om terrorplanen och en stortingsledamot som var med i slutna och öppna utfrågningar kring resan säger att ingen sådan information gavs.