FN: Folkmord kan ha begåtts i Kongo

FN:s kontroversiella och uppskjutna rapport om kriget i Kongo publicerades i dag. Anklagelserna om att Rwanda kan ha begått folkmord i Kongo finns kvar i rapporten, och FN föreslår en ny krigsbrottsdomstol för att undersöka anklagelserna.

FN-rapporten beskriver vad som hände under kriget i Kongo - det som har kallats Afrikas första världskrig och som drog in minst sex länder i striderna.

I rapporten finns dokumenterat över 600 fall som pekar mot att allvarliga krigsbrott och människorättsbrott begicks av de arméer och rebellrörelser som deltog i kriget. Tiotusentals civila dödades och våldtogs, många av de barn, kvinnor och gamla.

Ett utkast av dagens rapport läckte ut för flera veckor sen, och väckte ett ramaskri i regionen - speciellt i Rwanda, som anklagades för att ha begått folkmord inne i Kongo. Det ska ha skett när den rwandiska armén gick in i Kongo för att förfölja de rebellgrupper som varit med i stora folkmordet i Rwanda 1994.

För en regering som består av dem som på egen hand fick sätta stopp för det folkmordet, övergivna inte minst av ett handlingsförlamat FN, är det inget mindre än en skymf att nu bli anklagad för samma sak.

På grund av Rwandas ilska och hot om att dra bort sitt bidrag till FN:s fredsstyrkor sköts publiceringen av rapporten upp.

När den nu kommer i dag är formuleringarna mildare, men faktum kvarstår - en rad rebellgrupper och Rwandas egen arme anklagas för att urskillningslöst ha dödat så många civila, på grund av deras etniska bakgrund, att det skulle kunna vara folkmord.

Nu är det bara en kompetent domstol som kan avgöra om anklagelserna är sanna, säger FN:s människorättsansvariga Navi Pillay - och FN föreslår en ny krigsbrottsdomstol för att göra upp med vad som hände under Kongo-kriget.

Rwanda har återigen protesterat mot rapporten, och grannlandet Burundi varnar för att den kan destabilisera hela regionen.