USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

USA ber om ursäkt för syfilisförsök

USA har nu framfört en officiell ursäkt till Guatemala för medicinska experiment som genomfördes för 60 år sedan. Experimenten gick ut på att medvetet smitta människor med könssjukdomen syfilis för att se hur motmediciner skulle fungera.

Det amerikanska utrikesdepartementet säger att man djupt beklagar vad som hände i Guatemala under åren 1946 till 1948 och utrikesminister Hillary Clinton säger att det var förkastligt och upprörande.

Det amerikanska läkare ville studera var hur penicillin fungerade mot syfilis och människor i Guatemala fick bli försökskaniner.

Man hittade prostituerade som hade syfilis och lät dem ha oskyddad sex med soldater, fångar och patienter på psykiatriska sjukhus i hopp om att de skulle smittas. De i sin tur var inte medvetna om att de medverkade i ett experiment.

Omkring 700 människor blev på det här sättet smittade under försöken av syfilis men också av gonorré. Efter det provade man hur penicillinet fungerade. Det är oklart om någon av de 700 avled som resultat av experimenten, alla fick inte medicinsk behandling.

Verksamheten i Guatemala avslöjades av en amerikansk forskare och enligt henne ska regeringen i Guatemala ha gett sitt tillstånd till verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".