Skådespelaren Martin Ljung har avlidit

Komikern och skådespelaren Martin Ljung har avlidit, uppger Gunwer Bergkvist - som är en vän till familjen - för TT. Martin Ljung blev 93 år.

Martin Ljung avled i hemmet på torsdagsförmiddagen, berättar artistkollegan och vännen Gunwer Bergkvist för TT.

– Det är en stor man som har gått ur tiden.

– Han var älskad av många.

Gunwer Bergkvist ingick också i det berömda Knäppupp-gänget som spelade revyer med Povel Ramel som frontfigur.

– Martin var klar in i det sista. Vi talades vid för ett par veckor sedan om musik som han höll på att komponera.

Martin Ljung gjorde väldigt många "gubbar" som har gått rakt in i folkdjupet. Men det finns en han själv höll kärare än de andra, berättade han för TT i en intervju 2007.

– Den första, Viking, "han som inte är så stark".

Numret fanns med i den första Knäppupprevyn 1952 och satte genast ribban för Martin Ljungs och Povel Ramels humor. Den svage Viking överraskar nämligen med en volt i sketchen.

– Jag hade aldrig förr, men ej heller efter det numret haft sånt otroligt gensvar hos publiken som när jag gjorde min volt. Folk jublade i hela tältet som höll på att rasa. Det var min största framgång, sade Martin Ljung.

Mötet med Povel Ramel ägde rum 1947. På den tiden var Martin Ljung anställd på SJ och ägnade fritiden åt teaterlektioner. Några år tidigare hade han lämnat sin hemort Notviken utanför Luleå för Stockholm. Efter månader av tjat från Martin Ljungs sida tog Povel Ramel emot honom på sitt tjänsterum. Enligt Martin Ljung började inte mötet särskilt bra.

– Jag hade inte mycket att komma med, snarare handlade det om att jag anmälde mitt intresse för den sortens humor som Povel representerade, berättade Martin Ljung i en intervju med TT inför sin 80-årsdag.

– När jag skulle gå så var stämningen från Povel att "ring inte mig, jag ringer dig, någon gång..."

Men i dörren får Martin Ljung en snilleblixt och frågar Povel Ramel om han vill höra en imitation av en biograforgel. Det kunde inte Povel Ramel motstå och därmed var ett av svensk humorhistorias lyckliga tillfällen ett faktum.

I sina memoarer beskrev Povel Ramel orgelimitationen: "Ut ur den långe bassångaren vällde med ens de mest säregna ljudslingor. Det var ingen tvekan om att de nästan kusligt väl härmade en så kallad biograforgel."

– Det var en dröm han alltid har haft, att göra musik, berättar Gunwer Bergkvist.

Vad tror du att svenska folket minns honom för?

– Han var ju så rolig. Han hade en ovanlig humor och kunde hitta på de mest vansinniga grejor, som folk älskade.

När den oförglömliga sketchen Fingal Olsson kommer på tal, kan hon inte låta bli att skratta. Hans Alfredson och Tage Danielsson skrev texten och i berättelsen skulle Martin Ljung försöka få Gunwer Bergkvist att skratta, vilket hennes rollfigur aldrig tidigare gjort.

– Han var unik i sitt sätt att uppträda. Han var väldigt öppen och känslig för nyanser hela tiden, fortsätter Gunwer Bergkvist.

Enligt henne dog Martin Ljung tidigt i hemmet i Stockholm i torsdags morse.

– Han somnade stilla in och höll sin hustrus hand.

TT