USA

Pete Rouse ny stabschef hos Obama

I Washington har president Obamas närmaste man, stabschefen Rahm Emanuel lämnat sin post. Han är inte den enda. Just nu är det strömhopp ut ur Vita Huset.

Stabschefen brukar beskrivas som den mäktigaste eller möjligen näst mäktigaste personen i Washington, efter presidenten, så vem som har det jobbet är oerhört viktigt. Stabschefen måste kunna behärska den politiska apparaten för att se till att presidentens politik förverkligas.

Nu avgår alltså Rahm Emanuel för att försöka bli borgmästare i Chicago. Emanuel hade rykte om sig att ha enormt hårda nypor och vrida om armarna på dem det behövdes.

Hans efterträdare Pete Rouse har en helt annan och mildare framtoning och han är en som helst håller sig diskret undan. Att han skulle innebära någon förändring i politikens innehåll verkar inte troligt.

Rouse har mycket lång erfarenhet av maktspelet i kongressen vilket kan komma att behövas extra mycket nu. Som opinionsundersökningarna ser ut kommer republikanerna att gå framåt och då kan det behövas någon som kan kompromissa och förhandla.

Under alla omständigheter blir det många problem för Rouse att ta hand om, sa Obama på en delvis lättsam avlösning i Vita Huset.

Just nu är det något av svängdörrar i Vita Huset. Två av Obamas främsta ekonomiska tungviktare har lämnat administrationen, hans säkerhetspolitiske rådgivare tros vara på väg ut och hans ekonomiske topprådigare Lawrence Summers har sagt upp sig för att gå tillbaka till universitetet.

En del talar om att råttorna lämnar skeppet inför annalkande republikanska segrar men i själva verket är det normalt med personalförändringar i mitten av presidentperioden.

Om demokraterna verkligen förlorar stort i valet den 2 november kan det bli ökad rotation på viktiga poster för att anpassa politiken till det nya läget.