Fujimoris högra hand dömd till 25 års fängelse

Perus förre chef för säkerhetspolisen, Vladimiro Montesinos, döms till 25 års fängelse. Tillsammans med 21 höga arméchefer, var han åtalad för att bland annat ligga bakom en rad kidnappningar och mord på journalister och affärsmän som kritiserat regimen.

En peruansk domstol har dömt ett tjugotal förre detta militärer, som tjänstgjorde mellan 1990 och 2000, under dåvarande president Alberto Fujimori till långa fängelsestraff. Samtliga döms för att ha genomfört och beordrat massakrer och kidnappning av civila.

Bland de dömda finns dåvarande presidentens högra hand, Vladimiro Montesinos, som var chef för peruanska säkerhetspolisen.   

Domstolen fastslår att männen har ingått i gruppen ”Colina”, en dödsskvadron som användes för att bekämpa gerillan Sendero Luminoso (”den lysande stigen”) och Revolutionsrörelsen Tupac Amaru. Gruppen har dessutom gjort sig skyldiga till mordet på journalisten Pedro Yauri, 1992.

Förra året dömdes 71-årige Alberto Fujimori till 25 års fängelse för sin inblandning i dödsskvadronernas massakrer av civila och regimmotståndare.