Sydafrikansk glädje i Pretoria.

Sydafrika firar tio år av frihet

I Sydafrika firas under tisdagen den tioåriga frihetsdagen, tio år av demokrati. Dagen inleddes med att president Thabo Mbeki installerades för sin andra presidentperiod.

Från utstött och föraktat till respekterat och hyllat som ett mirakel på bara tio år. Det är Sydafrikas nya historia. Mannen som mest förknippas med det är förre presidenten Nelson Mandela.

Drog stående ovationer
Han drog ner stående ovationer och fick alla inbjudna gäster på Unions Buildings gård i Pretoria, från kungligheter och presidenter till framstående sydafrikaner, att brista ut i en hyllningssång.

Dagen var ändå Thabo Mbekis, som nu under nästa fem år vid makten lovat sydafrikaner ett bättre liv och mindre fattigdom och att gå i täten för att lyfta Afrikas skamfilade rykte.

Firar det nya Sydafrika
I sitt tal till nationen påminde han också om att det bara var tio år sedan som Sydafrika förknippades med allt som var fult, rasistiskt och segregerat. Nu, kan man fira det nya Sydafrika.

Frihetsdagen och hela Pretoria överlämnades till folket tillsammans med ett jätteparty där alla Sydafrikas bästa artister samlades för en konsert som kommer att pågå långt in på småtimmarna.

Vincent Dahlbäck, Pretoria
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".