Täby sålde Tibble gymnasium.
Regeringsrätten

Stockholm bröt mot lagen när verksamhet såldes

Stockholms stad bröt mot kommunallagen när man sålde hemtjänstverksamheten i Vantör genom så kallad avknoppning. Det har Regeringsrätten kommit fram till. Domen kan få stor betydelse för alla de fall där landets kommuner sålt verksamheter via avknoppning.

Det aktuella fallet gäller hemtjänstverksamhet. I december 2007 beslöt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd i Stockholm att knoppa av, det vill säga sälja hemtjänstverksamhet till två enhetschefer som startat bolaget Vantörs hemtjänst AB.

Verksamheten hade då cirka 300 brukare, alltså människor som fick hemtjänst, och ett 40-tal anställda vårdbiträden och undersköterskor.

Priset de två enhetscheferna fick betala räknades ut genom att värdera vad de begagnade inventarierna var värda och prislappen slutade på 69 500 kronor. Ingen utredning om marknadsvärdet gjordes.

Vantörs hemtjänst AB har sedan dess hunnit med att redovisa sina resultat för 2008 och 2009 och den sammanlagda vinsten före skatt har varit 9,4 miljoner kronor.

Nu har alltså Regeringsrätten slagit fast att Stockholms kommun bröt mot kommunallagen när man sålde till ett pris som var lägre än marknadsvärdet och på så sätt gav ett riktat stöd till ett enskilt företag vilket inte är tillåtet.

Regeringsrätten anser därför att beslutet ska upphävas.

Frågan är politiskt laddad. Avknoppningarna började efter att alliansen vann valet 2006 då man ville uppmuntra till företagande och att offentligtanställda skulle kunna ta över verksamheter.

Men avknoppningarna har fått hård kritik, inte minst för just det faktum att prislappen för försäljningarna många gånger bara baserats på vad begagnade inventarier varit värda.

Fall har anmälts till domstol och också till EU-kommissionen. Och sedan 2008 ligger avknoppningarna på is.

Och Regeringsrättens dom kan få konsekvenser för fler uppmärksammade fall. Ekot har tidigare rapporterat om Stockholms kommuns försäljning av förskolor och om Täby kommuns försäljning av Tibblegymnasiet.

Jonas Eklund, ledamot för miljöpartiet i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd i Stockholm, var den som överklagade beslutet om avknoppningen av hemtjänsten i Vantör.

Regeringsrättens dom, som kom i går på eftermiddagen, innebär enligt Jonas Eklund att flera av avknoppningar som skett i Stockholm stad, och även i kommuner runt om i landet, är olagliga.

Nu bör Stockholm stad försöka få tillbaka pengar för de avknoppades verksamheternas marknadsvärde, säger han.

– Jag utgår från att Moderaterna och Sten Nordin som finansborgarråd ser efter vad det finns för möjlighet att kräva tillbaka de värden som har gått förlorade för skattebetalarna. Men jag tror att det möjligheterna tyvärr är väldigt små

Stockholm stads finansborgarråd Sten Nordin (M) vill inte uttala sig idag om regeringsrättens beslut. Hans pressekreterare Helena Widegren säger att de först måste analysera domen, innan de vill lämna någon kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".