Få sjuksköterskor vill plugga vidare

Många sjuksköterskor väljer efter sin grundutbildning att avstå från att studera vidare på de olika specialistutbildningarna och många av utbildningsplatserna står tomma.

Enligt landstingsförbundet var en tredjedel av utbildningsplatserna till specialistutbildningarna obesatta 2002, situationen har inte förändrats till idag.

– Man har byggt utbildningen på ett gammalt sätt och många tycker att det är kostsamt att gå utbildningarna och när man inte får något stöd alls avstår man, säger Ellen Hyttsten, direktör vid Landstingsförbundet.

Äldrevården lockar minst
Störst är problemet inom specialistutbildningen för vård av äldre. 2002 gick bara 97 grundutbildade sjuksköterskor den specialistutbildningen och det innebar att två tredjedelar av utbildningsplatserna var tomma.

För den högspecialiserade vården som intensivvård, var det bättre ändå lockades bara 238 sjuksköterskor av den specialistutbildning, vilket betydde att en tredjedel av utbildningsplatserna saknade studenter.

Inget har hänt
Just en tredjedel var genomsnittet för obesatta utbildningsplatser till specialistsjuksköterskor. Statistiken är den senast gjorda och gäller alltså 2002 men Landstingsförbundet hävdar att det ser ut på samma sätt idag.

Bristen på specialistutbildade sköterskor är stor på många platser runt om i landet och nu säger socialminister Lars Engqvist att regeringen ska diskutera problemet med de tomma utbildningsplatserna med landstingen.

– Det är ett gemensamt åtagande som vi måste diskutera gemensamt. Kan staten bidra till en lösning för att få fler att söka, räcker det med att landstinget arbetar ensamma, finns det skillnader mellan landstingen vi kan lära oss av, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista