Över 60 personer ska begravas i Najaf.

Blodigt dygn vid helig irakisk stad

Vid våldsamma strider kring shiamuslimernas heliga stad Najaf har ett stort antal irakier dödats. Striderna satte i gång efter att amerikanska soldater tagit över kontrollen av staden efter den spanska armén som nu lämnar Irak.

Skadade förblöder och dör, den lokala tv:n i Najaf vädjar om att fler ska komma till sjukhusen och ge blod. Under tisdagseftermiddagen ska de döda, nu över 60 personer, begravas och i Najaf är oron stor över vad som kommer att hända härnäst.

USA jagar al-Sadr
Det är den radikale shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr och hans Mehdimilis som har tagit sin tillflykt till Najafs moskéer och heliga platser. De hårda striderna kan vara ett tecken på att USA tänker försöka tvinga ut honom ur staden.

Samtidigt hotar anhängarna med att en våg av självmordsattentat kommer om de amerikanska trupperna försöker gå in i staden och, än värre, in i moskéerna för att hitta al-Sadr och hans män.

Amerikanerna har de senaste dagarna flyttat in i Najafs militärbas för att ersätta de spanska soldater som nu reser hem efter ett beslut av den nya spanska regeringen. De har efter övertagandet av basen lovat att hålla sig på avstånd från Najafs heliga platser som är känsliga för både Iraks och Irans shiamuslimer.

Patrullering skjuts upp
I det sunnimuslimska, Saddam Hussein-trogna fästet Falluja som sedan tre veckor är belägrat av amerikanska marinkårssoldater, har ett gemensamt försök att börja patrullera gatorna med irakisk polis och amerikanska elittrupper skjutits upp.

Hittills har 114 amerikanska soldater dött enbart under april månad i den pågående revolten bland shia- och sunnimuslimerna mot ockupationen.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".