Misär i improviserat läger i Thatta i södra Sindh. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Många tvekar att ge nödhjälp till Pakistan

För några veckor sedan gick FN ut med en ny uppmaning till världens givarländer om att donera mer än 14 miljarder kronor för hjälpverkamhet i det översvämningsdrabbade Pakistan. Den största uppmaningen någonsin från FN:s sida när det gäller en enskild naturkatastrofinsats i världen. Men det finns fortfarande ett slags motvilja bland många givare att hjälpa just Pakistan.

– Västländernas bild av Pakistan är ett stort problem för oss, sade Pakistans Stockholmsambassadör Nadeem Riyaz när han häromdagen gästade ett seminarium i Stockholm och talade om hjälpbehoven på hemmaplan.

Ambassadören menade att inte minst västliga medier skapar allt för negativa rubriker kring landet som ett talibannäste eller terroriststämplat land.

– Riktigt så illa är det inte även om det existerar en rad problem, hävdade den pakistanske ambassadören.

Det är nu uppenbart att katastrofen i Pakistan med drygt 20 miljoner drabbade människor har svårt att engagera många i väst även om USA, Storbritannien och några enskilda länder inom EU, såsom Sverige, engagerat sig hårt kring att öka stödet till landet.

I fredags beslutade EU centralt att bistå med ytterligare 750 miljoner kronor i nödhjälp. Tidigare har EU-kommissionen förmedlat cirka 650 miljoner kronor.

Men det märks eller antyds från olika diplomater och politiker från väst att Pakistan är ett problematiskt land ur många perspektiv.

– Jag tror att vi i efterhand kommer att säga att "var det så här stort och varför gjorde vi inte ännu mer?", säger Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson (M) som varit en av de aktivt drivande inom EU i fråga om att ge mer stöd till Pakistan.

Kan det finnas någon indirekt eller direkt motvilja att hjälpa just Pakistan med tanke på att det finns talibaner där till exempel?

– När den här krisen först blev känd och när många svenskar hörde hur mycket pengar vi har gett då fick jag de här signalerna. Så det finns en del folkliga uppfattningar om att man ska låta det här landet vara. Men vi måste skilja på att vi hjälper människor, att vi hjälper medmänniskor, medborgare som lider. Det är dit det humanitära stödet och engagemanget ska gå alldeles oavsett. Det ska vara opartiskt och det ska ges utifrån behov och det finns enorma behov i Pakistan, säger Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".