Vittnesstöd ökar rättssäkerheten

Rättssäkerheten i Sverige har ökat de senaste åren, efter att regeringens förslag om vittnesstöd vid i princip alla tings- och hovrätter i landet har genomförts. Det slås fast i en slut-redovisning från Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket.

Vittnesstöden ska bistå vittnen och målsägande inför en rättegång. Men slutsatsen är att pengar måste skjutas till för att stödsverksamheten ska fungera bättre.

– Vi är ju medmänniskor som stöttar när folk känner obehag eller när de inte riktigt vet hur det går till när man ska upp som vittne. Man berättar i vilken ordning allt kommer. Meningen från Brottsoffermyndigheten är att ett vittne ska vara så lugnt och tryggt som möjligt i sin roll som vittne. Först då kan det bli ett bra vittnesmål, säger en vittnesstöd vid tingsrätten i Arvika.

Ska finnas vid samliga rätter
För tre år sedan slog regeringen fast att det ska finnas vittnesstöd vid alla tingsrätter och hovrätter. Det fanns redan vid ungefär hälften, som ideell verksamhet och regeringen gav i uppdrag till Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket få igång vittnesstödsverksamheten vid alla rätterna, genom till exempel utbildning för vittnesstöden, men fortfarande väntades vittnesstöden arbeta ideellt.

En sammanställning som de två myndigheterna presenterade på tisdagen visar att det nu finns vittnesstöd vid i princip alla tings- och hovrätter.

Ideella organisationer bör få ersättning
Däremot föreslår myndigheterna att de ideella organisationer som ställer upp borde få ekonomisk ersättning som kan räcka till exempelvis vittnesstödens resor till och från rätten, säger Maria Persson som varit utbildningsansvarig i det här projektet.

Dessutom borde det anställas samordnare för vittnesstöden vid de tre största tingsrätterna: Stockholm, Göteborg och Malmö, eftersom det där kan handla om mellan 60 till 100 aktiva vittnesstöd.

Myndigheterna anser också att det skulle behövas vittnesstödsrum vid fler rätter än idag. Det är ett rum där vittnesstödet kan sitta med målsägande eller vittnen, så att de slipper sitta i samma rum som de åtalade.

Även om det finns vittnesstöd i hela landet idag så är däremot verksamheten inte fullt utbyggd, det behövs fler vittnesstöd.

Matilda Durehed, i samarbete med SR Värmland
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista