Lettland går till parlamentsval

I dag är det parlamentsval i Lettland. Valrörelsen har präglats av att Lettland är ett av de länder som har drabbats hårdast av den globala ekonomiska nedgången. Och många vill se nya kvastar sopa i både parlamentet och regeringen.

– Jag la min röst på partiet Harmonicentern, för det har hela tiden suttit i opposition och nu borde de få chansen, tycker Michail Vorokjov.

Han röstade i dag i det pampiga kongresspalatset, byggt under sovjettiden i centrala Riga. Michail Vorokjov är ryss och den vänsterinriktade Harmonicentern har länge betraktats som just de lettiska ryssarnas parti. Men på senare tid har partiet också samlat lettiskspråkiga väljare som tycker att den nuvarande center-högerregeringen har gått för hårt fram i saneringen av landets usla ekonomi.

Och enligt opinionsmätningarna kan Harmonicentern få ett 30-tal platser av de 100 i parlamentet. Men ungefär lika många platser väntas alliansen Enhet, som leds av den sittande premiärministern Valdis Dombrovskis, få. Så det kan bli dött lopp mellan de båda starkaste partierna.

Frågan är om de båda efter valet kan komma överens om att bilda en stark regeringskoalition. Annars kan det mycket väl bli så att den nuvarande koalitionen under ledning av Dombrovksis sitter kvar.

Baiba Amolinja-Treija tycker att delar av regeringen har skött sig bra och den har haft rätt inriktning på sina försök att få landets ekonomi på fötter. Och det har blivit bättre den senaste tiden. Exporten har tagit fart, bruttonationalprodukten rasar inte lika dramatiskt som förra året och arbetslösheten, som är omkring 20 procent, stiger inte längre.