Prodi tog emot Kadaffi i Bryssel

Libyens ledare, Muammar Kadaffi besökte på tisdagen västvärlden för första gången på 15 år. Kadaffi kom på officiellt besökt till EU:s huvudstad Bryssel. Syftet med besöket är att förbättra relationerna med Europa.

Kadaffi togs emot av EU-kommissionens ordförande Romano Prodi och fick samma hedersbetygelser som andra officiella gäster.

Det har skett en islossning i de frusna relationerna mellan Libyen och EU sedan Libyen lovade att avveckla sitt kärn-kraftsprogram och tog på sig skulden för Lockerbiekatastrofen 1988.

Libyen har gjort framsteg
EU anser att Libyen gjort anmärkningsvärda framsteg och tog emot överste Kadaffi i Bryssel på tisdagsförmiddagen med stor pompa och ståt. Libyens ledare anlände i vit limousin åtföljd av kvinnliga livvakter i uniform. Han får övernatta i den belgiska statens officiella gästslott Val Duchesse där man rest ett stort svart tält i slottsparken där Kadaffi ska förrätta sina böner.

Efter ett möte med EU-kommissionen där man diskuterat hur man kan normalisera relationerna mellan Libyen och EU dök överste Kadaffi oväntat upp i det internationella presscentret i Bryssel tillsammans med kommissionens ordförande Romano Prodi.

Vill ha del i ekonomiska projekt
Det var en lätt komisk syn att se Kadaffi där insvept i en brun kaftan och med den karaktäristiska svarta mössan nedtryckt över svarta lockar, bredvid den lille prydlige Prodi och med tre av Kadaffis kvinnliga livvakter i kamouflageuniformer på vakt.

Libyen vill komma med i EU:s nya ekonomiska projekt i Medelhavsområdet men även om mottagandet var hjärtligt hävdar EU:s ledning att Kadaffi inte kommer att släppas in från kylan utan fler motprestationer.

Flera av EU:s ledare har dock den senaste tiden varit på vänskaplig visit i Libyens huvudstad Tripoli men människorättsorganisationen Amnesty International som också nyligen besökt Libyen publicerade en rapport på tisdagen där Libyen anklagas för att fortsätta bryta mot mänskliga rättigheter och för att skapa ett klimat av fruktan i landet som tystar all offentlig debatt.

Kerstin Brostrand, Luxemburg
kerstin.brostrand@sr.se