1 av 7
Foto: Sara Johannessen/Scanpix.
2 av 7
Tåget spårade ur vid 18-tiden. Mobilfoto: Glåmdalen / Scanpix
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Foto: Sara Johannessen/Scanpix.
6 av 7
Foto: Sara Johannessen/Scanpix.
7 av 7

Hjulfel trolig orsak till tågolyckan i Norge

Ett hjulfel kan ha orsakat gårdagens olycka när ett tåg på väg från Oslo till Stockholm spårade ut vid Skotteruds station i Hedmark. Under natten gjordes en teknisk undersökning av tåget.

– Den senaste informationen från de norska och svenska haverikommissionerna, samt polisens egna kriminaltekniker, går ut på att det har varit ett utmattningsbrott i det ena hjulsettet som man menar kan vara orsaken, säger Björn Berntsen är polisbefäl i Kongsvinger.

En hjulaxel på den ena tågvagnen gav efter på grund av fel på ett hjul, som hade ett så kallat utmattningsbrott, alltså en förslitning i materialet. Det verkar vara orsaken till tågolyckan som inträffade strax före klockan sex igår kväll.

Urspårningen skedde vid norska Skotterud i Hedmark, nära gränsen till Värmland. 40 personer fördes till sjukhus med lindriga skador.

Under natten har den svenska och den norska haverikommissionen tillsammans med polisens tekniker undersökt tåget, och de bedömer att hjulfelet är den enskilda orsaken till olyckan.

Enligt Björn Berntsen är det för tidigt att säga om det kan finnas fler tåg med samma typ av fel på hjulen. Det kommer den fortsatta tekniska utredningen att visa.

SJ kommer inte att ställa in några tåg med anledning av olyckan.

– Vi avvaktar besked om vad utredningen visar och utifrån det kommer vi att vidta de åtgärder som behövs i fallet, säger Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ.

Det går för närvarande inga tåg mellan Oslo och Charlottenberg, på grund av ett banarbete som var planerat sedan tidigare.

Mellan de orterna sker transporten med ersättningsbussar. Från Charlottenberg går tågen till och från Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".