Bossi, Fini och Berlusconi. Foto: Scanpix.

Alltfler tror på nyval i Italien

I Italien fortsätter det politiska läget att vara turbulent, trots att premiärminister Silvio Berlusconi vann en förtroendeomröstning i parlamentet i onsdagskväll. Tidningarna är fulla av kommentarer och många är ense om att Berlusconi bara har lyckats skapa sig ett andrum en kort tid till.

Det blir allt färre som delar premiärminister Berlusconis egen bild att han står lika stark som någonsin tidigare. I stället tror alltfler att Italien står inför ett nyval, kanske tidigt i vår.

I onsdagskväll valde Berlusconis tidigare partipartner, talmannen Gianfranco Fini och hans cirka 40 följeslagare i parlamentet att trots allt säkra Berlusconis fortsättning som regeringschef, fastän det brakade ihop mellan de två toppolitikerna i juli och Fini lämnade deras gemensamma parti.

Gianfranco Fini vill först hinna bättra på sin egen ställning och organisera sin egen kampanj, innan han väljer att fälla Berslusconi, menar kommentatorerna och talar om att det politiska landskapet härmed är förändrat.

Premiärminister Silvio Berlusconi har i och med schismen med Fini inte en egen majoritet bakom sig i parlementet och är nu utsatt för Finis godtycke.

Den tredje ledaren i regeringssamarbetet, Umberto Bossi, ledare för främlingsfientliga Lega Nord, har länge välkomnat ett nyval. Hans parti gör nu framstötar, som om valkampanjen redan vore i gång.

På en skolgård i norra Italien möttes eleverna häromdagen efter sommarlovet med slogans om att Italien borde delas. Ett sätt att markera vad Bossi länge pläderat för: att det rika norra Italien ska slippa betala för den fattigare södern och han häcklar Rom.

Inrikesminister Maroni, som ansvar för utvisningen och hanteringen av romer, är från Lega Nord. Han stödjer fullt ut president Sarkozys politik vis a vis romerna.

Lega Nord vill sannolikt utnyttja den gynnsamma vind, som blåser för de högerextrema partierna i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".