Allt fler jobbar efter 65

Andelen som arbetar efter fyllda 65 år ökar stadigt i Sverige. 12,5 procent av människor mellan 65 och 74 år räknas som sysselsatta i den senaste statistiken. Men det finns inga belägg för att de senaste årens skattelättnader för pensionärer har fått fler att stanna i arbete efter 65.

Thorleif Broeng från Fittja i södra Stockholm fyller snart 70, men han har fortfarande långa arbetsdagar i sin färdtjänsttaxi:

– Jag börjar ju åtta på morgonen och jobbar till sju på kvällen. Det är full fart från att jag går och sätter mig i taxin och loggar in – sedan är det full rulle, berättar han.  

I november fyller Thorleif Broeng 70 år. Han har kört färdtjänstbil de senaste 25 åren. Numera bara fyra dagar i veckan och helst vill han minska till tre.

Han jobbar kvar i första hand för att hålla igång, säger han.

– Det är den sociala biten. Man jobbar ju själv på dagarna och har inga basar som bestämmer och gapar om vad man ska göra, utan jag får ta egna initiativ.

Ökningen av andelen arbetande över 65 har pågått åtminstone ett par decennier. Och den har gått allt snabbare de senaste åren.

Det är fler män än kvinnor som väljer att jobba efter 65. Det är snarare högutbildade än lågutbildade, fler företagare och färre löntagare än i övriga befolkningen som jobbar kvar efter 65, enligt en utredning som regeringen beställt och som blir klar i höst.

Några vetenskapligt säkra orsaker till ökningen finns inte. Men de forskare Ekot talat med pekar åt samma håll. Dels på pensionsreformen: Man måste arbeta längre för att få samma pension i det nya systemet som i det gamla.

Dels också på att man som löntagare själv kan välja att jobba kvar till 67. Den gränsen kan höjas till 69 under den kommande mandatperioden.

Och så antas de nya skattereglerna från 2007 spela in: De har gjort det billigare för arbetsgivare att anställa 65-plussare. Samtidigt har pensionärer nu ett förmånligare jobbskatteavdrag än yngre. 

Thorleif Broeng klagar inte på sin ekonomi:

– Jag brukar få ut mellan 18 000 och 20 000 efter skatt. Och sen är jag så full i fan så jag har tagit ut pension också - så numera kör man med dubbla gager som jag brukar säga.