Kina ger bistånd till krisdrabbat Grekland

Kina ger nya löften om finansiellt stöd till det krisdrabbade Grekland. Under sitt besök i Aten har Kinas premiärminister Wen Jiabao bland annat lovat bistånd till den grekiska skeppsnäringen och att köpa upp grekiska statsobligationer.

Det är 24 år sedan en kinesisk premiärminister senast besökte Grekland, men nu är tonen varm: Grekland är Kinas pålitligaste vän i EU, sa premiärminister Wen Jiabao samtidigt som Kina lovar att öka det ekonomiska stödet till Grekland, som är i akut behov av pengar.

Ett av löftena är att Kina ska investera i nya grekiska statsobligationer, ett annat att Kina lovar att skapa en fond på fem miljarder dollar som ska hjälpa grekiska rederier att köpa kinesiskbyggda fartyg.

Grekland har en enorm skuldkris och hankar sig fram på räddningspaket från EU och den internationella valutafonden, medan politikerna under starka protester försöker att driva igenom besparingar i statens utgifter.

Med sig till Aten hade Wen Jiabao löften om att köpa upp grekisk statsskuld i form av statsobligationer.

Den gigantiska kinesiska reserven av utländsk valuta finansierar sedan tidigare en stor del av den amerikanska statsskulden. Efter den västerländska finanskrisen har Kina uttryckt viljan att investera i fler regioner och i mer mångsidiga former, bland annat i EU-området.

Premiärminister Wen Jiabao berömmer den grekiska sparplanen och sa på en presskonferens i Aten att Kina är berett att stärka samarbetet med EU för att bekämpa finanskrisen. 

På måndag ska den kinesiska premiärministern besöka Bryssel.