Regeringen mot valseger i Lettland

Det ser ut som om den sittande regeringskoalitionen i Lettland har fått förnyat förtroende i dagens parlamentsval. Enligt två olika vallokalundersökningar får höger-center-koalitionen mer än hälften av rösterna.

Premiärminister Valdis Dombrovskis Enhets-allians har enligt båda vallokalsundersökningarna lockat mellan 33 och 34 procent av väljarna. Om man sedan plussar på med resultatet för de övriga två partierna i den sittande regeringskoalitionen får den majoritet i parlamentet om de här siffrorna står sig när alla röster har räknats.

För det handlar alltså fortfarande om vallokalsundersökningar där man har frågat väljarna hur de har röstat och alla vill inte svara på den frågan.

Att siffrorna är något osäkra visar sig bland annat för den främste utmanaren i valet, den vänsterinriktade Harmonicentern, som i den ena undersökningen har 30 procent av väljarna bakom sig, men i den andra knappt 22 procent. Under alla förhållanden blir Harmonicentern största oppositionsparti om den nuvarande regeringen sitter kvar.

Valdis Dombrovskis tycks alltså kunna fortsätta regera och fullfölja det hårda sparprogram han har satt igång för att få lån av Internationella Valutafonden, EU och Sverige. Lånen är nödvändiga för att få ordning på Lettlands hårt sargade ekonomi.

Lettland är det EU-land som har drabbats hårdast av finanskrisen. Bruttonationalprodukten rasade med rekordhöga 18 procent förra året. Ungefär var femte lett är arbetslös och många har tvingats till stora lönesänkningar.

Harmonicentern är kritisk till delar av regeringens åtgärdsprogram, men de flesta väljare ser ändå ut att ha accepterat stålbadet.