20 år efter återföreningen

Kritik mot upprustning av före detta Östtyskland

På söndagen är det 20 år sedan Tyskland återförenades och blev ett land. Efter återföreningen var östra halvan av landet i akut behov av upprustning. Återuppbyggnaden av de fem nya delstaterna har kostat enorma belopp.

Årsdagen uppmärksammas med stora festligheter i huvudstaden Berlin och i Bremen.

Även i byn Mödlareuth i sydöstra Tyskland uppmärksammas återföreningen. Byn som bara har 50 invånare delades likt Berlin mitt itu av en mur, och de på den östra sidan fick inte kännas vid släktingar på den västra, säger borgmästaren Klaus Grünzner.

– I huset där borta bodde en man vars bror levde på den andra sidan, de såg varandra men fick inte ens vinka, säger Klaus Grünzner.

Han är borgmästare i den ena halvan av Mödlareuth för även om den 3 meter höga muren nu är borta, sånär som på en stump som tjänar som minnesmärke, så är byn fortfarande delad mitt itu, gränsen mellan delstaterna Bayern och Thüringen går här.

Efter återföreningen var den östra halvan av byn i akut behov av upprustning, liksom resten av det forna öst. Återuppbyggnaden av de fem nya delstaterna har kostat enorma belopp.

Regeringen i Berlin vill inte nämna någon summa men ekonomer har uppskattat det till 2000 miljarder euro och den så kallade solidarpakten är tänkt att fortsätta i nio år till.

Kritiker menar att väst inte har råd att dela med sig till öst längre och att infrastrukturen i vissa delar av väst numera är sämre än i öst. Men förbundskansler Angela Merkel har inför 20-årsdagen sagt till sina landsmän att sluta gnälla över kostnaderna och istället se till de stora värdena, frihet och demokrati som följde på återföreningen.

Borgmästaren Klaus Grünzners del av byn Mödlareuth subventionerar i praktiken den andra halvan, men han har aldrig hört någon klaga över det.

– Vatten, avlopp, allt var i ett eländigt skick. Vi kunde ju se hur illa det var ställt på andra sidan, säger Klaus Grünzner.