Väntetiden på akutmottagningen minskas med den nya modellen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Bättre vård med snabbt opererad höft

En ny modell för vård av höftfrakturer minskar både vårdtid och lidandet för patienten. Metoden går ut på att ambulanspersonal förbereder patienten för operation så att man kan hoppa över akutavdelningen.

– Om man går tillbaka tio år i tiden var det inte ovanligt att den här patientgruppen vistades på akutmottagningarna i sju-åtta timmar innan de kom till vårdavdelningen, säger sjuksköterskan Ami Hommel som är samordnare på kvalitetsregistret Rikshöft.

Höftlinjen som metoden kallas utvecklades vid Universitetssjukhuset i Lund 2007. Den innebär att patienten redan i ambulansen blir EKG-testad och får smärtstillande. Väl framme vid sjukhuset kan patienten då komma direkt till röntgen och operation, utan att passera akuten.

Idag har drygt hälften av landets sjukhus liknande metoder och på tio år har vårdtiden för höftfrakturer minskat med ca två dygn, vilket innebär både minskat lidande och lägre kostnader, enligt Ami Hommel.

– Vi vet ju att ett vårddygn kostar 2500-3000 kronor. Så för varje vårddygn vi kan dra ner så sparar vi pengar, men framför allt så får patienterna ett bättre utgångsläge att kunna rehabiliteras snabbt.

– Det är ju så att om inte de gamla kommer till och blir opererade så börjar deras muskler brytas ned, och då tar det också längre tid innan de är uppe på benen igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".