Borgerlig ökning i nya EU-parlamentet

Den 13 juni går alla nya och gamla länder i EU till val när ett nytt Europaparlamenet ska väljas. Flertalet prognoser visar att det troligen kommer att bli en ännu större borgerlig majoritet i parlamentet när de nya EU-länderna deltar i valet.

Enligt prognoser kommer också de högerextrema partierna att gå framåt och i flera länder bildas det nya, EU-kritiska partier.

Flera partier som säger ja till EU, men som vill begränsa unionens makt, har under den senaste tiden registrerats i olika EU-länder.

EU-kändis formerar lista
I Nederländerna står till exempel Paul van Buitenen bakom en lista som kallas Europa Transparant. van Buitenen är något av en EU-kändis. Han arbetade tidigare i EU-kommissionen och avslöjade mycket av det fusk och de bedrägerier som ledde till den förra EU-kommissionens fall.

I Slovenien står Gorazd Drevensek bakom den helt nya Junilistan, som har tagit både namn av och hämtat inspiration från danska Junibevegelsen och svenska Junilistan.

Gorazd Drevensek är forskare och lärare på universitet i Ljubljana. Han tycker att Slovenien ska vara med i EU, men han tror att många liksom han själv inte vill att unionen ska ha för mycket makt.

– Jag tror inte att folket i Slovenien vill ha ett federalt EU, säger Gorazd Drevensek, som därför hoppas att hans Junilista ska få stöd i valet.

Lågt valdeltagande
Men i Slovenien liksom i flertalet länder i EU väntas valdeltagandet i juni bli mycket lågt. Förra gången röstade i genomsnitt 49 procent av EU:s medborgare. Lägst var valdeltagandet i Storbritannien med 24 procent och högst i Italien med 71 procent.

I Grekland, Belgien och Luxemburg var valdeltagandet också mycket högt men där är det obligatoriskt att rösta. I Sverige röstade 38 procent 1999.

I år väntas de borgerliga partierna gå framåt i till exempel Polen, Tyskland och Storbritannien och den borgerliga gruppen i EU-parlamentet kommer därför att bli ännu större än idag. Det spår några forskare från London School of Economics i en rapport som publicerades för en tid sedan.

Högerextrema partier gynnas
Där påpekas också att de högerextrema partierna gynnas av det mycket låga valdeltagandet och att de också väntas gå framåt.

De högerextrema partierna försöker dessutom fånga upp den växande EU-kritik som också de nya Junilistorna är ett uttryck för, säger Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets förstanamn i valet den 13 juni och själv en ledande EU-kritiker.

– De högerextrema partierna är ju ofta enormt populistiska. De är riktiga opportunister. De står ofta för en rasistisk politik egentligen, men plockar populära krav från alla möjliga håll för att verka attraktiva. De gäller det att avslöja, säger han.

Men skulle du tolka en seger för de högerextrema partierna i det här valet som en seger för EU-kritiken?

– Nej, det skulle jag inte göra. Jag skulle tolka det som ett nederlag för demokratin, säger Jonas Sjöstedt.

Annika Ström Melin
annika.strom-melin@sr.se