Ny livmoder kan ge möjlighet för barnlösa

Världens första transplantation av en mänsklig livmoder kan bli verklighet i Göteborg, tror forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. En ny livmoder skulle kunna vara ett alternativ till adoptioner eller i Sverige förbjudna surrogatmödrar.

De första testerna på människor kan göras först om ett par år, säger professor Matts Brännström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det vi har visat nu är att man kan uppnå en graviditet i en transplanterad livmoder från en individ till en annan. Det har vi visat i djurstudier med råttor. Det är första gången det visas i världen och man kan säga att det har ansetts vara det mest kritiska steget för att kunna uppnå en klinisk behandling, säger han.

I tio år har en arbetsgrupp ledd av Matts Brännström forskat kring möjligheten att hjälpa barnlösa kvinnor utan livmoder att få barn genom att få en livmoder inplanterad.

En ny livmoder är ett alternativ till exempelvis adoptioner eller surrogatmödrar.

Experiment har gjorts på bland annat råttor, möss och grisar och nu pågår tester med babianer, som liknar människan mer.

Nu har man alltså kunnat bevisa att den transplanterade livmodern kan fungera normalt.

Men även om det hålls ett informationsmöte med intresserade kvinnor om två veckor i Göteborg, så är det inte klart än om metoden också användas på människan.

– Vi måste forska vidare och min bedömning är att det har gjorts så mycket forskning nu så att det kanske ligger inom ett par års framtid innan det görs en klinisk procedur, säger Matts Brännström.

Enbart i Skandinavien kan 10 000 kvinnor bli aktuella för livmodertransplantation. Och det är dem som forskningen i Göteborg har i åtanke.

Matts Brännström tror inte att det någonsin kommer att bli möjligt att transplantera in en livmoder i en mans kropp.

– Varken kärlen eller bäckenet ser likadana ut och män har ju naturligtvis inga äggstockar. Det krävs ju både äggceller och spermier för att det ska bli en graviditet, säger han.

Livmodertransplantationer

Enbart i Skandinavien räknar forskarna med att 10 000 kvinnor skulle kunna vara aktuella för livmodertransplantationer.

En transplantation kan hjälpa exempelvis kvinnor som fötts utan livmoder eller kvinnor som fått livmodern bortopererad på grund av sjukdomar eller stora blödningar vid en förlossning.

Förutom att ingreppet inte är riskfritt finns flera etiska dilemman. Hänsyn måste bland annat tas till den som ska donera livmodern.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sydvenskan (TT)

Ivan Garcia

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.