Kraftig beskjutning av Falluja

Uppdaterad 06:35
Häftiga strider inleddes i den sunnimuslimska staden Falluja i Irak på tisdagskvällen. Officiellt råder det fortfarande vapenvila i Falluja. Den amerikanska sidan säger att kvällens och nattens stridigheter inte innebär att de inlett ett storanfall mot den belägrade staden.

På tisdagskvällen bombarderas de norra delarna av Falluja. Det rapporteras om kraftiga explosioner och strider i vad som verkar vara ett amerikanskt försök att inta den huvudsakligen sunnimuslimska staden, där irakiska motståndsmän förskansat sig sedan några veckor tillbaka.

Tidsfristen löpte ut
Tidigare på tisdagen uppmanade de amerikanska ockupationsstyrkorna de irakiska motståndsmännen att ge upp och överlämna sina vapen. Tidsfristen gick ut bara timmarna innan striderna blossade upp.

Amerikanska marinkårssoldater har haft Falluja under belägring i drygt tre veckor och enligt arabiska källor har hundratals civila dödats efter de inledande striderna i början av april.

Blodigt dygn
Det blev ett nytt blodigt dygn i Irak. Tidigare på tisdagen pågick våldsamma strider kring shiamuslimernas heliga stad Najaf där den radikale shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr och hans Mehdimilis tagit sin tillflykt.

Drygt 60 irakier dödades i striderna i Najaf på tisdagen. Nu pågår alltså en ny amerikansk offensiv. Den här gången i det Saddam Hussein-trogna nästet Falluja.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista