Få kvinnor ombud på LO-kongressen

När LO-förbunden har utsett ombud till LO:s högsta beslutande organ, kongressen, i juni är kvinnorna underrepresenterade. Ett typiskt kvinnoförbund är Hotel- och restaurangfacket som bara har ungefär en tredjedel manliga medlemmar, men bland kongressombuden är det lika många män som kvinnor.

Det är inget särskilt konstigt med det, anser förbunds-ordföranden Birgitta Kihlberg.

– Man kan säga att det är en gammal tradition hos oss att det ska vara fifty-fifty, säger hon.

Ni kallar er själva på er hemsida för ett typiskt kvinnoförbund. Borde ni inte då ha en majoritet kvinnor som representerar er på LO-kongressen?

– Ja, det kan man tycka, men jag tycker inte att det är så himla viktigt på just LO-kongressen om vi är en majoritet kvinnor. Jag tycker att det är bättre att man i så fall satsar på att det lokalt i vår verksamhet ute på arbetsplatserna finns kvinnor eftersom vi är ett kvinnoförbund, säger Birgitta Kihlberg.

Av LO:s sexton förbund har kvinnorna blivit underrepresenterade i tolv när kongressombuden har utsetts. När det gäller hela LO har organsationen 54 procent manliga medlemmar men bland kongressombuden är lite drygt 60 procent män.

Inget gubbvälde
Kvinnorna utgör 46 procent av medlemmarna men bara 39 procent av kongressombuden. Det är inte bra, säger LO:s andra vice ordförande Ulla Lindqvist, men hon vill ändå inte tala om gubbvälde.

– Nej, jag tycker inte att vi ska säga att det är ett gubbvälde för att det har förändrats väldigt mycket. Det kunde man tala om för tio år sedan. Men det är klart att normen fortfarande är att det är en medelålders svensk man som är fackligt aktiv. Det är något vi måste jobba mycket mer med, säger hon.

Vad ska man göra?

– Dels måste man alltid diskutera de här frågorna när man väljer till olika organ, dels måste man ha en bra studieverksamhet som både män och kvinnor går i så att fler kvinnor känner sig beredda att ta fackliga uppdrag, säger Ulla Lindqvist.

Unga underrepresenterade
En annan underrepresenterad grupp på LO-kongressen är de unga. De som är 30 år eller yngre utgör bara 3,5 procent av kongressombuden medan deras andel är 19 procent av alla LO:s medlemmar.

– Det är naturligtvis också ett problem. Det skulle vara bra om det var fler yngre, men det tror jag har sin förklaring i att blir man vald som representant på LO-kongressen är det ofta så att man har jobbat fackligt väldigt länge och då har man kommit upp i åren en bit.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".