Atlas Copco drog tillbaka optionsprogram

De vidlyftiga och generösa bonusprogrammens tid kan vara förbi. På tisdagskvällen tvingades ytterligare ett börsbolag, verkstadskoncernen Atlas Copco, att skrota sitt optionsprogram efter påtryckning från stora fonder.

Vid Atlas Copcos bolagsstämma i Berwaldhallen i Stockholm på tisdagskvällen tvingades styrelsens ordförande Sune Carlsson att dra ett stort sträck över punkt 13 på dagordningen, ”Tillämpning under 2004 av programmet för personaloptioner”.

Storfonder vill ha ändring
Dagarna före stämman hade flera stora fonder hört av sig till Sune Carlsson med krav på ändringar i programmet. En av dem var Ossian Ekdahl, ägaransvarig på Första AP-fonden.

– Vi tyckte att det optionsprogram som föreslogs från styrelsen saknade en väldigt viktig punkt och det var att det skulle finnas ett prestationskrav för att få tilldelning av det här programmet. Det fanns det inte, säger Ossian Ekdahl.

På samma sätt har fonderna stoppat liknande optionsprogram i SEB och Gambro, och Ossian Ekdahl tvekar inte att göra det igen.

– Om det är så att det läggs fram förslag på program som inte har prestationskrav då kommer vi att framföra våra synpunkter igen, säger han.

Vill helt avskaffa optioner
Lars Milberg på Aktiespararnas riksorganisation vill gå längre än så och helt och hållet avskaffa optionsprogram som belöning till chefer.

– Vi har inte sett att detta har åstadkommit någon nytta i bolaget, så jag är helt övertygad om att trenden går från de här optionsprogrammen med alla möjliga konstiga konstruktioner till att aktieägare ska jobba i företaget, det vill säga de anställda ska bli aktieägare i stället, säger han.

Ger inte upp
Men Atlas Copcos styrelseordförande Sune Carlsson är övertygad om att optioner behövs för att behålla och motivera toppkrafterna och han har inte gett upp.

– Vi kommer nu att utvärdera situationen och förhoppningsvis jobba fram ett nytt förslag till nästa stämma, säger Sune Carlsson.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista