Stugägare som hyr ut granskas

Stugägare som hyr ut sina stugor privat granskas av Skatteverket på flera håll i landet. Genom kontakter med förmedlare av fritidsbostäder kan Skatteverket ta reda på vilka stugägare som hyr ut och sedan kontrollera om de deklarerat sina inkomster.

I Västra Götaland visar den senaste granskningen att hälften av stugägarna inte betalade skatt för sina hyresinkomster.

– Vi har i det här läget tittat på ett hundratal och vi har kommit fram till att ungefär 50 procent inte redovisar sina hyresintäkter. I de allra flesta fallen har man inte tagit upp några inkomster av uthyrning alls, säger Alf Oskarsson, sektionschef på Skatteverket i Göteborg.

Genom kontakter med tyska stugförmedlare har Skatteverket i Västra Götaland kunnat ta reda på vilka stugägare som hyrt ut sina fritidshus och dessutom hur stora inkomster de haft av uthyrningen.

Miljontals kronor redovisades inte
Uppgifterna har jämförts med stugägarnas deklarationer. Det visade sig att de tillsammans haft inkomster på en och en halv miljon kronor som inte redovisats. Enligt Alf Oskarsson kommer Skatteverket att fortsätta kontrollerna.

– Vi kommer förmodligen att titta på ytterligare stuguthyrningar som har skett i vår region, men jag kan inte gå in på hur och på vilket sätt.

Liknande kontroller i hela landet
Även andra skattekontor har genomfört liknande kontroller. I Kronobergs län visade en granskning nyligen att två tredjedelar av stuguthyrarna inte redovisat sina hyresinkomster. Även på Gotland planeras kontroller av personer som hyr ut fritidsbostäder.

I Jämtland och Härjedalen genomförde Skatteverket förra året en omfattande informationskampanj riktad mot personer som hyr ut fritidsbostäder. Tillsammans med kontroller av deklarationer gav det gott resultat, säger Lars Karlsson, controller på Skatteverket i Östersund.

– Den kontroll som vi gjort har visat att de flesta har redovisat inkomsterna riktigt. Vår målsättning att informera bort eventuella fel har lyckats.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".