Inne i körsimulatorn.

Körsimulator gör svensk forskning unik

En ny unik körsimulator ska göra den svenska trafikforskningen bäst i världen. Det hoppas Väg- och transport-forskningsinstitutet VTI, som med hjälp av ny testutrustning för 30 miljoner ska underlätta forskningen kring hur både vägarna och bilisters beteende kan bli säkrare.

Ekot var med på premiärvisningen avd en nya körsimulatorn.

Jag sitter i en vanlig bil, omsluten av en enorm dataskärm där landskapet susar förbi. Känslan är oerhört verklig, det skakar och vibrerar när man kör på spårig väg.

Testpersonalen växlar snabbt väglag, vind och ljus och plötsligt dyker det upp hinder...

Sex års forskning
Det har tagit nästan sex år att få fram den nya avancerade tekniken, som enligt VTI:s generaldirektör Urban Karlström, är en milstolpe i svensk trafiksäkerhetsforskning.

– Det världsunika i vår körsimulator är det sätt på vilket vi nu kan återge vad som händer på en väg när man kör ett fordon. Beroende på hur föraren beter sig, bilens egenskaper eller hur vägmiljön ser ut så kan vi nu exkat återge rörelsen, friktionen, hela upplevelsen ute på vägen, säger Urban Karlström.

Säkert test
Simulatorn ska användas för till exempel forskning kring hur trötthet, droger, mobiler och annan moden teknik påverkar föraren och hur man bygger säkra vägar.

Det går att byta till lastbilshytt och på sikt ska man även kunna simulera tåg här. Tanken är att även utländska forskare ska använda anläggningen i Linköping. Den gör det möjligt att komma så nära verkligheten som möjligt, men under säkra och kontrollerade former.

– När vi genomför ett forskningsprojekt så vill vi kontrollera förutsättningarna för det vi studerar. Ska man göra flera tester av av hur till exempel en trött förare beter sig så måste vi kontrollera omvärldsfaktorerna exakt, och det gör vi i den här körsimulatorn. Det gör att vi kan upprepa samma försök flera gånger och därmed får vi säkra resultat.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista