Fyra döda vid attentat i Damaskus

I Syriens huvudstad Damaskus hördes flera explosioner på tisdagen samtidigt som skottlossning utbröt. Två misstänkta terrorister sköts ihjäl. En polis och en civilperson dödades också.

Enligt vittnen avfyrade en grupp maskerade män raketgevär mot en byggnad som tidigare hyst ett FN-kontor i Damaskus.

Intensiv skottlossning
Säkerhetsvakter som bevakar diplomatbyggnader i närheten spärrade av området och det utbröt intensiv skottlossning med flera följande explosioner. Än så länge är det okänt vad som var målet för attacken och vilken grupp som ligger bakom.

Att strider pågår inne i Damaskus, är unikt. Den syriska säkerhetstjänsten har i decennier brutalt slagit ned all opposition och eliminerat eventuella regimkritiker. Syrien är ett kontrollsamhälle och sedan Irakkriget inleddes har syrisk polis och säkerhetstjänst ökat trycket ytterligare.

Samtidigt används Damaskus som bas av flera politiska grupper som USA och Israel och somliga fall även EU definierar som terroristorganisationer.

Bland andra finns en av Hamas ledare, politbyråchefen, Khaled Meshaal, i den syriska huvudstaden.

Planerad gasattack
I måndags publicerade den jordanska televisionen uppgifter om en planerad giftgasattack i Amman. Attacken skulle ha skördat tusentals liv om den genomförts, enligt polisen.

Uppgifterna om tisdagskvällens strider i Damaskus är än så länge knappa men visar, enligt experter, hur instabilt läget är i hela regionen.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista