Franska soldater patrullerar vid Eiffeltornet, som utpekats som ett mål för terroraktioner. Nu uppmanar USA Europaresenärer till vaksamhet. Foto: Laurent Cipriani/Scanpix
USA

Uppmanar resenärer till vaksamhet mot terrorhot

Myndigheterna i USA har idag utfärdat en formell varning till amerikanska medborgare att vara vaksamma om de reser i Europa. Skälet till varningen är att det ska finnas hot om terroraktioner i flera europeiska länder. Även Storbritannien varnar resenärer i Tyskland och Frankrike.

Varningen kommer från det amerikanska utrikesdepartementet. Man avråder inte direkt amerikaner från att resa till Europa utan man uppmanar dem istället att vara försiktiga och vaksamma, framförallt när de uppehåller sig på offentliga platser.

En liknande varning utfärdades i augusti men då gällde den hela världen - nu har man smalnat av hotområdet.

Enligt amerikanska UD finns det uppgifter om att terrornätverket al-Qaida och liknande grupper förbereder attentat i Europa.

Framför allt pekar man ut allmänna kommunikationer som flygplatser och järnvägs- och tunnelbanestationer som tänkbara mål och även turistanläggningar som hotell.

Informationen om en möjlig större terroraktion började sippra ut för några dagar sedan och härrör från olika västerländska underrättelsetjänster och är därför svår att bekräfta.

De flesta uppgifterna sägs komma från en tysk medborgare som gripits i Afghanistan och som i förhör berättat om planerna.

Han ska ha sagt att terroristerna planerat ett dåd liknande attackerna i Bombay för två år sedan då man bland annat anföll hotell och en järnvägsstation och urskillningslöst dödade dem som råkade vara där. 

Företrädare för olika underrättelsetjänster har hittills sagt att terrorplanerna är relativt framskridna men att det inte har förefallit som att någon aktion varit direkt förestående.

De säger också att det var för drygt två veckor sedan som man började nysta upp den här affären och som de troligaste målen för en eventuell aktion har man pekat ut Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Planeringen ska åtminstone delvis ha skett i de laglösa områdena i västra Pakistan. På senare tid har det skett en markant ökning av angreppen med amerikanska förarlösa flygplan i just det området och det hävdas ha varit ett försök att försvåra förberedelserna av terroraktioner.

Storbritannien varnar samtidigt för att risken för terrorism i Frankrike och Tyskland har ökat. Brittiska UD säger att varningen är en uppgradering av tidigare säkerhetsråd till britter som reser i de båda länderna.

Även Tjeckien har höjt säkerheten idag, på bland annat Prags internationella flygplats och säger att det är en följd av den varning som USA gick ut med.´

Enligt den tjeckiske inrikesministern har polisen ingen information om möjliga attacker i Tjeckien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".