Många företag går bättre än väntat

Företagens rapporter över hur det har gått under de första tre månaderna i år har ett gemensamt. Förvånansvärt många går bättre än väntat och ger högre vinster. (Ekonomiekot)

– Generellt sett kan man säga att börsbolagen har bekräftat en konjunkturuppgång som vi har trott ska komma på börsen under en längre tid. Vinsterna har också varit betydligt bättre än vad analytikerna har förutspått under en längre tid vilket är glädjande. Generellt sett har det nästan gällt över alla branscher, säger Martin Guri, analyschef på SE-banken.

Ovanligt snabbt uppsving
Uppsvinget både här hemma och i USA har kommit ovanligt snabbt och tydlig den här gången.

– Det var ganska deppigt till för ett halvår sedan och företagsledningarna har varit ovanligt försiktiga i sina uttalanden jämfört med vad de var i slutet av 1990-talet. Fortfarande är man ganska återhållsam i sina kommentarer om framtiden. Man vill väl inte göra någon besviken och känner att man inte vinner något på det. Men visst, uppsvinget framför allt när det gäller efterfrågan inom till exempel teknik och fordon är överraskande starkt, säger han.

Vinsterna ökar kraftigt
Vinsten ökar som kraftigast i början av en vändning. Sedan avtar takten även om det inte syns i kronor och ören. Och vi befinner oss nu i lite olika skeden i olika delar av världen, konstaterar Martin Guri.

– USA som ligger först i världskonjunkturen har definitivt kommit in i en mognare fas och där talarna man nu om att höja räntorna för att kyla ner ekonomin. Detta till skillnad från Sverige där vi bara för någon vecka sedan sänkte räntorna, kanske för sista gången i den här svängen.

Hur blir det då med investeringar i maskiner och nya jobb?

– Vad många företag, från Ericsson och Volvo till många andra investeringstunga industrier talar om att anställa fler människor och investera i mer utrustning. Vi ser ett ganska normalt konjunkturförlopp som tar fart, säger Martin Guri.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se