Bosnien-Hercegovina

Gammal retorik dyker upp i valet

I dag hålls något av ett ödesval i Bosnien-Hercegovina. Ska landet helt och hållet återgå till de nationalistiska etniska skiljelinjerna eller försöka blicka framåt mot ett framtida medlemskap i EU?

De senaste fyra årens politik har bara lett till ökad misär. Reformarbetet har helt och hållet stannat av och de olika gruppernas ledare framför budskap som långt i från talar om en lösning för Bosnien.

- Det är dags att föra en diskussion hur man på ett fredligt sätt kan splittra Bosnien, säger bosnienserbernas starke man Milorad Dodiks.

Från den huvudsakligen muslimsk bosniakiska sidan svarar Haris Silajdzic:

- Den som inte trivs i Bosnien är välkommen att lämna landet, men inte ta någonting med sig därifrån.

Från den bosnienkroatiska sidan är budskapet att landet ska bevaras men att kroaterna helst ska få ett eget självstyre inom landet.

Det har nu gått drygt femton år sedan blodbadet avslutades i landet och det är långt i från risk för nya konflikter.

Det är ett annat läge på Balkan i dag, där varken Kroatien eller Serbien vill ha mer våld, utan tänker på framtida EU-medlemskap.

Men när Bosnien-Hercegovinas nära fyra miljoner medborgare ställs inför parlaments- och presidentval känns ändå retoriken igen från den gamla tiden.

I stället för att koncentrera sig kring landets ekonomi och höga arbetslöshetstal, där nio av tio väljare i en opinionsundersökning nyligen svarade att landet är på fel väg och att privatekonomin hela tiden stagnerar, dominerar ändå de nationalistiska budskapen bland de politiska makthavarna.

Tysklands utrikesminister varnade nyligen Bosniens samtliga politiker för följderna av den ganska smutsiga och nationalistiskt inriktade valkampanjen som pågått.

– Landets politiker har misslyckats att tillvarata medborgarnas intressen, sade den tyske utrikesministern Guido Westerwelle, som närmast tänkte på ett framtida EU-medlemskap som kräver reformer snarare än etnisk delning och ökad nationalism.

Men enligt opinionsundersökningarna ser de gamla mer nationalistiskt inriktade partierna ut att vinna på respektive sida.

Även om det största oppositionspartiet Socialdemokraterna, som samlar alla etnsika grupper ser ut att gå något framåt, men inte tillräckligt för att försöka få bort de mer nationalistiska partierna från makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista